Omgeving

Directe omgeving

Landhoeve Zwieseborg ligt op een prachtige plek aan de oever van de Overijsselse rivier De Vecht tussen Hardenberg en Gramsbergen. De landhoeve grenst aan een oude meander van de rivier, waar restanten zichtbaar zijn van een oude verdedigingslinie uit de tijd van Napoleon: de Loozensche Linie.

In 2007 is dit gebied heringericht: de voormalige meander is weer aangesloten op de Vecht waardoor meer ruimte voor de rivier is ontstaan. Er zijn stukken grond afgegraven om de oorspronkelijke moerasgebieden terug te brengen met de typerende flora en fauna die hierbij horen. De verdedigingslinie is opnieuw zichtbaar gemaakt in het landschap en is er een pontje dat naar het eiland met het bastion vaart. Daarnaast is er een uitkijktoren die een prachtig uitzicht over het gebied geeft. Zowel het pontje als de uitkijktoren zijn vrij toegankelijk en geschikt voor rolstoelgebruikers.

Varen, fietsen, wandelen

Vanaf Landhoeve Zwieseborg is het mogelijk om een boottocht te maken naar het centrum van Hardenberg. De omgeving kenmerkt zich door veel verschillende landschapstypen en dat maakt de streek tot een geliefd en gevarieerd fiets- en wandelgebied, waar iedere bocht weer een nieuwe verrassing oplevert. Wat dacht u van een stevige wandeling door het idyllische Reestdal? Of gaat u liever voor een tocht langs het pittoreske buurtschap Rheeze met zijn eeuwenoude rietgedekte boerderijen? Wandelen met uitzicht op de rivier de Vecht behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Uitstapjes

Ook voor een uitstapje in de regio is Landhoeve Zwieseborg een prima uitvalshoek. Attractiepark Slagharen, Plopsaland Dalen, Avonturenpark Hellendoorn en Wildlands Emmen liggen allemaal op maximaal een half uurtje rijden.

Liever iets rustiger? Breng dan een bezoek aan het Historisch mueseum in Gramsbergen. Hier kunt u kennis maken met de cultuur en historie van het prachtige Nederlandse- en Duitse Vechtdal. Ook een aanrader is een bezoek aan de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. Een bezoekje aan Brouwerij Mommeriete in Gramsbergen, Korenmolen Windlust in Radewijk of een tochtje naar Duitsland dat op circa 10 minuten rijden ligt zijn ook zeker de moeite waard.